Ce presupune acupunctura ?

CE ESTE ACUPUNCTURA ?


Acupunctura este o metoda de tratament Orientala care utilizeaza, printre altele, ace pentru vindecarea bolilor. Numele de Acupunctura provine din limba latina (ACU) si inseamna "perforare ( pungere / punctura ), cu ace ". Timp de multe secole acupunctura a fost cea mai importanta metoda de tratament, parte din Medicina Traditionala Chineza ( TCM ), fapt pentru care este folosita si in prezent in Orientul Indepartat, China, Japonia si Coreea. Motivul pentru care Acupunctura se foloseste si azi este ca tine de traditiile de gandire din est si chiar de aceea filosofia si acupunctura au evoluat impreuna. In lumea occidentala conceptul care in care mintea, corpul si mediul interactioneaza intens este acum larg acceptat (perspectiva Holistica), fapt pentru care acupunctura capata o importanța tot mai mare in medicina.
Acupunctura se bazeaza pe conceptul de energie. Energia in natura guverneaza cresterea, climatele, anotimpurile, ziua si noaptea, etc. In om energia are grija de toate procesele care fac din oamenii creaturi vii: vederea, auzul, gandirea, sentimentele, digestia alimentelor, de respirație, de dormit, emotiile, reproducerea ... mai pe scurt: totul. In conditii normale,  de sanatate, toate formele de energie intre organism si mediul sau sunt in echilibru constant si perfect. Boala este o tulburare a echilibrului natural. In cazurile in care organismul nu este capabil de a restabili echilibrul de la sine, acupunctura poate oferi ajutor benefic.

Istoria Acupuncturii

Primele dovezi scrise ale inceputurilor acupuncturii se trag din dinastia Zhou (772 BC pana in 480 BC). Varsta preconizata a acupuncturii este estimata deci la aproximativ 2500 de ani. Din acest moment acupunctura se va dezvolta pe parcursul secolelor pornind de la faza demonica, faza in care medicina si demonologia erau unul si acelasi lucru, si evolueaza din aceasta faza devenind din ce in ce mai rationala si detaliata. De-a lungul istoriei acupuncturii fiecare dinastie, fiecare curent de gandire, isi pun amprenta inconfundabila pe acupunctura. Dar spre deosebire de modul occidental de a vedea lucrurile – o teorie noua o inlocuieste pe cea veche – in modul oriental de a vedea lucrurile, o teorie noua se adauga celor vechi si amandoua functioneaza in paralel. Astfel, dezvoltarea acupuncturii seamana cu o ceapa care isi adauga cu fiecare dinastie inca un curent de gandire, inca un mod de a privi lucrurile, si astfel creste in complexitate. Pe de alta parte supravietuiesc in timp doar metodele care isi demonstreaza eficacitatea terapeutica.

Yin si Yang

Pentru a explica miscarea energiei intre om si natura, este important sa avem cunostintele de baza despre conceptul de Yin si Yang si teoria celor 5 elemente. Yin si Yang sunt poli energetici opusi; ei sunt reciproc in contradictoriu si echilibru asa cum in viata totul este in cautarea armoniei.
Yin simbolizeaza tot ce este descrescator, merge in interior, este intunecat si rece ; Yin are grija de odihna, hrana, de noapte, de iarna, ​​de apa, etc. Yang urca, trece de la interior spre exterior. E cald, deschis, activ, protejeaza, tine de zi, de vara, foc...
Sa intelegem de fapt ca Yin si Yang nu sunt nici bune, nici rele; ele sunt doar doua poluri opuse, care sunt suplimentare, in tranzit si sunt dependente unul de celalt ... Dupa un timp, Yin devine Yang si Yang devine Yin, ca si cum ziua devine noapte, vara devine iarna si actiunea devine odihna. Sanatatea in aceasta filozofie inseamna un echilibru intre Yin si Yang. Boala inseamna ca una din cele doua energii este prea puternica sau prea slaba. Se intampla sa avem o "boala Yang", cum ar fi febra, inflamatia, eruptiile rosii sau o "boala Yin ", cum ar fi artroza sau edemul. Cu acupunctura polul slab poate fi consolidat/tonifiat si cel puternic poate fi inhibat/dispersat.

Un alt punct de plecare in acupunctura este teoria celor 5 elemente. In acest mod de a gandi totul si inclusiv energia trece ciclic in diferite stadii. In natura, acest lucru poate fi vazut, de exemplu, in anotimpuri, in organism si in interactiunea dintre principalele organe.

In contradictie cu modul occidental de gandire, in acupunctura fiecare organ are mai multe functii. De exemplu plamanii, in afara de respiratie, are, de asemenea, grija de gat, nas, membranele mucoase, parul de pe corp, piele, emotia de durere si judecata clara. Inima furnizeaza energie pentru circulatia sangelui, si, de asemenea, tine de somn, visare, transpiratie (sub axilara), limba si vorbire. Balbaiala din acest punct de vedere poate fi vazuta ca o perturbare a energiei Inimii .

Atunci cand exista o slabiciune sau blocaj in fluxul de energie din una dintre cele 10 organe, aceasta va influenta nu numai acest singur organ, dar, de asemenea, are un impact asupra energiei din alte organe. Pe termen lung, o serie de afectiuni pot aparea de la acest dezechilibru inial sub forma vaga si care nu au legatura unul cu altul, dar pentru un acupuncturist aceste semne pot fi legate si urmarite pana la identificarea sursei principale de boala.

CANALE (meridiane)

Energia circula prin canalele energetice din organism, care sunt numite meridiane. Fiecare meridian poarta denumirea organului legat de acesta. De exemplu, exista un canal pentru ficat, inima, plamani, stomac, rinichi etc. Aceste meridiane formeaza o retea complexa prin care energia se distribuie in tot corpul.

Pe aceste canale se afla asa-numitele puncte de acupunctura pe care acupunctorul le poate utiliza pentru a influenta fluxul de energie in canalele. Acest lucru poate fi realizat prin ace, ci si prin alte mijloace terapeutice, cum ar fi caldura sau impulsurile electrice. Prin plasarea unui ac intr-un punct de acupunctura, acupunctorul poate consolida sau diminua energia unui organ specific pentru a recastiga armonia  functiilor de organe fapt care duce la vindecarea bolilor.

Ce face un TRATAMENT cu acupunctura si cum decurge o sedinta?

In timpul primei sesiuni de acupunctura are loc o examinare completa si acest lucru poate dura uneori pana la 1-2 ore. Acupunctorul va pune multe intrebari diferite despre diversele functii corporale si despre multe aspectele legate de sanatatea dumneavoastra. Mai multe puncte de pe corp vor fi palpate, limba dvs. va fi examinata. De asemenea se va monitoriza indeaproape pulsul. Apoi, se va face un diagnostic si va incepe tratamentul personalizat.

Acele nu vor fi utilizate intotdeauna. Este de asemenea posibil sa se utilizeze caldura, se poare recomanda un sistem de nutritie, masaj, ierburi etc. In prezent, impulsurile electrice sau laserul pot fi de asemenea utilizate pentru tratamentul cu acupunctura. In sesiunile de tratament ulterioare, se va incepe cu un interogatoriu scurt, astfel acupunctorul este interesat de progresul insanatosirii sau eventualele stari fizice sau emotionale traite de pacient intre timp. Astfel nu exista nici un tratament standard pentru o afectiune si tratamentul difera de la un pacient la altul asa cum configuratia energetica a fiecaruia difera independent.

Cand ar trebui sa vedeti un acupuncturist ?

Sunt putine cazuri in care nu ati putea merge la un acupuncturist pentru tratament. Boli comune care pot beneficia de tratamentul cu acupunctura sunt:

  • dureri de cap, migrene, afectiuni ce apar la menopauza
  • dureri de dinti, gat, spate, membre
  • boli de piele, acnee, psoriazis, eczeme, mancarimi, eruptii pe piele, etc
  • probleme de dormit, vise, transpiratii nocturne
  • probleme de digestie, constipatii, dureri de stomac, diaree
  • afectiuni legate de menstruatie
  • artrita, dureri musculare, dureri de spate, epicondilita
  • dureri faciale, herpes, zona zoster
  • afectiuni legate de stres, temeri, nervozitate
  • alergii, febra fanului
  • astm, bronsita, raceala cronica, sinuzita
  • Dar, de asemenea, afectiuni cu "cauza nedeterminata" sau neidentificata de alti doctori.
  • Este de asemenea posibil pentru a trata dependenta de cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau droguri etc

Aceasta lista, desigur, nu este completa. Daca vrei sa afli mai multe informatii, va rugam sa ma contactati aici.

Acupunctura este un tratament-minune si nu "trebuie sa credem in el", inainte de vindecare. Este o stiinta medicala eficienta care sa poata sustine si reface medicina de Vest. Ea are, atunci cand este utilizata intr-un mod adecvat, NICI UN EFECT SECUNDAR NEGATIV.

Cu toate acestea as sfatui pe toti in primul rand sa vizita medicul lor calificat, pentru problemele de sanatate a fiecaruia inainte de a consulta un acupuncturist. Un set de analize sau radiografii pot aduce un plus la stabilirea tratamentului de acupunctura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu