Elementul Pamant

Cele 5 elemente sunt simboluri folosite uzual in medicina chineza pentru simboliza energia Qi in diferitele stadii in care se poate afla pornind de la nivele mai Yin catre nivele mai Yang. Acestea sunt Apa, Lemn, Foc, Pamant si Metal in ordinea in care un element genereaza pe celallt.
Pamantul este acel element generat din Foc – se spune ca focul dupa ce se epuizeaza lasa in urma lui cenusa care creaza la randul ei Pamantul. In acelasi timp acesta are rolul de a genera Metalul pentru ca de fapt din pamant se extrage Metalul.
Astfel se spune ca Pamantul este copilul Focului si ca Pamantul este tatal Mealului. Si aici patologiile provin din faptul ca parintele nu reuseste sa hraneasca copilul sau acesta epuizeaza de energie parintele.

Din punct de vedere al controlului Pamantul controleaza Apa pentru ca se spune ca apa se aseaza pe pamant asa cum ii spune acesta. Dar la randul lui Pamantul este controlat de Lemn, acesta din urma fiind simbolizat prin copacii ca isi infig adanc radacinile in pamant controladu-l. Atunci cand controlul Pamantul asupra Apei este exagerat atunci se spune ca domina Apa. Iar apa cand nu se supune comenzilor Pamantului se spune ca aceasta insulta Pamantul.


Din punct de vedere al punctelor cardinale Pamantul se afla la mijloc ca si pivot neutru pentru celelalte elemente (Apa-Nord, Foc-Sud, Lemn-Est, Metal-Vest). Pamantul este elementul cel mai echilibrat Yin si Yang fata de celelalte elemente avand in egala masura din fiecare.
Prin asociere cu anotimpurile, Pamantul de asemenea nu are reprezentativ un anotimp ci se regastese de fiecare data in cca 18 zile in intervalul de schimbare de anotimpuri ca si cum energia fiecarui anotimp se duce inapoi in pamant pentru regenerare . In mod special Pamantul se manifesta la sfarsitul Toamnei.
Faptul ca o persoana are o anumita afectiune care se agraveaza in perioada de schimbare a anotimpurilor se intampla pentru ca aceasta are deficiente in organele sau functiile corespunzatoare Pamantului.

Printre alte proprietati ale Pamantului se regasesc culoarea: galbena, Gust: dulce, Climat: umezeala, Stare de dezvolare: transformare, Cereale: Orez, Organe de simt: Gura, Tesut reprezentativ din organism: muschii, Stare emotionala: meditatie, sunet : cantat, numarul 5.

In medicina Chineza fiecarui element ii corespunde cate o pereche de organe unul mai yin decat celalalt – cu exceptia Focului care are 2 perechi de organe. In cazul Pamantului aceste organe sunt Stomacul (mai Yang) si Splina (mai Yin). Stomacul are rolul de a prelua si digera energia si substantele nutritive din mancare si Splina de a transforma si transporta catre plamani.
Pornind de la ciclul de generare se poate spune ca splina este cea care genereaza plamanul – aducandu-i sangele  pentru a se uni cu energia provenita din aer. La randul ei Splina si Stomacul sunt controlate de ficat iar daca acesta nu reuseste sa controleze suficient atunci Splina poate extrage prea multa energie din inima sau poate sa exagereze cu controlul asupra  rinichilor slabindu-i prin pastrarea umezelei si impiedicarea acestuia sa in functia de transformare si separarea lichidelor. In practica Ficatul invadeaza stomacul impiedincad functia ascendenta provocand greata si varsaturi si deasemenea intoarce Splina in ascensiunea ei provocand diaree

Din punct de vedere cosmologic, Pamantul se afla la mijloc intre axa Rinichi – Inima, Pre-Heaven si Post-Heaven si hraneste toate celelalte organe. Tonificand organiele reprezentative ale Pamantului: Splina si Stomacul automat se ajuta intreg organismul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu