Perspectiva Acupuncturii


Universul nostru este construit din Materie si Energie, Yin si Yang. Dintre acestea doua energia este cea reprezinta de dinamica, e trecatoare, fierbinte, iar cealalta, materia este statica, condensata, stabila si rece. Ambele forme sunt interdependente si se genereaza una pe cealalta, energia este originea tuturor lucrurilor dar nu se poate manifesta decat prin miscarea si tranformarea materiei. La randul ei material are tendinta de a se contedensa adunand in inauntrul ei samanta lucrurilor dar acest proces se realizeaza prin generare de energie.

Pornind de la amplitudinea cea mai inalta de energie (focul) pana la materia cea mai reprezentativa (apa), marii invatati au cuantificat starile pe mai multe nivele folosind simboluri din 5 elemente: Apa, Lemn, Foc, Pamant si Metal in masura raportului de Yin si Yang din componenta. Fiecare element se genereaza pe urmatorul formand astfel un ciclu infinit intalnit pretutindeni inclusiv la oameni.

Oamenii sunt forma cea mai avansata de energie din toate proprietatile ei: putere, inteligenta, intentie, transformare, depozitare si aparare. Numai ca aceasta energie provenita din univers faurita de creator se poate manifesta numai prin intermediul materiei care a evoluat in paralel de la stadiul unicelular, plante si animale prin inmultire, diviziune si evolutie prin cunoastere pana la omul din ziua de azi. In fiecare stadiu, energia s-a manifestat in noi prin evolutie genetica si spirituala.

Energia exista in noi in acelasi timp cu materia si ambele nu pot exista una fara cealalta. Energia circula prin noi aducand forta, initiativa, informatie, constientizare si in acelasi timp materia ne ajuta sa supravietuim cu hrana. Dupa procurarea si sortarea mancarii, noi o digeram si conducem surplusul nenecesar spre eliminare. Apoi amestecam hrana cu aer si o combinam in sange pentru a fi folosita peste tot in organism pentru supravietuire si aparare. Iar toate acestea sunt lucruri facute dupa un program bine stabilit intrat in subconstientul nostru, instructiuni generate din bagajul nostru genetic din esenta. La nivel mental sau evolutie spiritual, noi primim informatii prin simturi si luam decizia si initiativa de a asimila conostintele pentru a fi acceptate si adaugate in bagajul nostru de cunostinte pentru a fi folosit ulterior in evolutia nostra si a celor din jur.

Energia circula in noi prin canelele energetice ajutand organele interne in functionarea de zi cu zi. Energia reprezinta functia iar organele interne sunt manifestarea, de aceea fiecare canal energetic a fost numit dupa corespondentul lor in organul fizic. Canalele principale energetice in numar de 12 conduc energia de la un canal la celelalt in mod ciclic asemenea ciclului infinit al celor 5 elemente. De aceea fiecare element a preluat cate 2 canale unul mai Yang decat celalalt, cu exceptia focului care cuprinde 2 perechi de canale pentru ca este cel mai important si evoluat energetic element.

Pamantul preprezentat prin Splina si Stomac, aduce in corp mancarea si informatiile si le digera in prima etapa in lichide si solide care sunt asimilate in corp, dar si in energie Qi de nivel primar (Food Qi). Metalul reprezentat prin Plaman si Intestinul Gros ajuta la aducerea aerului in organism care mai apoi este combinat si acceptat in sange (True Ql) la nivelul Focului din Inima, Pericard, Intestinul Subtire si Triplul Arzator. Lemnul reprezentat prin Ficat si Colecist, ajuta la transportul energiei (Nutritive Qi) in tot corpul prin intentie si decizie, dar si la continuarea digestiei a elementelor solide. Toate aceste procese sunt catalizate de energia Rinichilor si Vezica care vin cu programul initial de supravietuire preluat genetic de la parinti(Original Qi). Impreuna acestea reprezinta Apa care stocheaza si acumuleaza esenta.

Asadar canalele energetice circula in corp intr-un ciclu infinit. Pe alocuri pe aceste cai exista cavitati in care canalele energetice comunica si fac schimb energetic cu exteriorul. Aceste locuri se numesc puncte iar acupunctura reuseste sa acceseze canalele prin ace care reprezinta mici antene ce ajuta in acest interschimb cu exteriorul.

Ce se realizeaza este accentuarea unor semnale de alarma care ar influenta functionarea canalele intr-o directie buna. Asa cum puntele distale reusesc sa aduca energia in corp, cele locale conduc aceasta energie in locatia sau organul afectat. Aceste instructiuni nu fac altceva decat sa ajute organismul sa se autoregenereze si sa se repare, functie care se realizeaza de la sine dar este igreunata uneori de anumiti factori interni sau externi ce determina in final afectiuni si dezechilibre in plan fizic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu